Solarigo litar på Reka Kabel – solkraftverk byggs nu i rask takt

Solenergi används allt mer i Finland. Ett av Finlands största företag inom solenergientreprenader är Solarigo Systems Oy. Solarigo är ett tillväxtföretag, som ansvarar för alla de största solkraftverken som just nu byggs i Finland. Nästa år kommer tillväxten att bli ännu snabbare, vilket innebär mer arbete även för Reka.

Ett färskt exempel är ISKUs fabrik i Lahtis. På fabriksområdet har man installerat över 6 000 solpaneler, som beräknas producera över 2 500 MWh el per år. Den första delen av kraftverket har redan tagits i bruk, och ytterligare två kopplas till nätet under sommaren.

Kuvassa Jarkko Honkanen Solarigo-kypärä päässä, takana aurinkopaneeleitaÄldre projektchef Jarkko Honkanen från Solarigo Systems är nöjd med hur byggandet framskridit och med Rekas andel i det.

”Solkraftverkens huvudkomponenter kommer från Europa och Asien, så det är mycket viktigt att vi kan använda inhemska produkter exempelvis i kabelinstallationen. Vi använder i så stor utsträckning som möjligt lokala entreprenörer och även inhemska kablar från Reka, eftersom vi har goda erfarenheter av dem.”
– Jarkko Honkanen, äldre projektchef
, Solarigo

Ett solkraftverk är en långsiktig investering och därför är det väldigt viktigt att prioritera kvaliteten i byggandet, fortsätter han. Förhållandena i Finland ställer höga krav på kabeln.

Det är också viktigt att leveranserna är tillförlitliga, vilket är en av orsakerna till att Solarigo valde Reka. Varorna finns på tomten vid den avtalade tidpunkten.

Kaapelinvetoa

Elmontören Sami Peltola från LSK Electrics Oy har under årens lopp installerat många Reka-kablar. Han uppskattar att kablarna är flexibla. De måste kunna böjas, men ändå tåla rejält med drag. När man har bra verktyg och uppgifterna utförs av proffs blir det inga problem och slutresultatet håller, försäkrar han.

Jarkko Honkanen är nöjd med Reka och tror att samarbetet kommer att fortsätta även framöver.

Läs mer om Rekas halogenfria mellanspännings- och kraftkablar för solkraftverk av olika storlekar. 

 

Referens video - Reka Kabel och Solarigo i Lahtis Hoppa över till videoinbäddning