Sommararbetarna är en ovärderlig resurs för Reka Kabel

Även i år har sommararbetare figurerat på Reka Kabels alla orter i Hyvinge, Keuru och Riihimäki, både inom produktion och underhåll. Hos Reka är sommararbetarna en ovärderlig resurs för att produktionen ska kunna fortsätta utan avbrott även under sommaren. Vi snackade med några av Rekas sommararbetare om hur de trivts i kabeltillverkningen.

Onni på avsändningsavdelningen, där man bland annat tar ut uppgifter ur Rekas databas.

Onni, en nybliven student, började jobba på Reka i Keuru genom att följa i sin far Nikos fotspår. Onni hade tidigare gjort sin PRAO på Reka och jobbat en kort tid inom underhållet av utomhusområden.

Onni började på jobbet efter studentskrivningarna och tänker fortsätta på Reka åtminstone till hösten. I januari ska han rycka in. Onni jobbar på Rekas avsändningsavdelning där han bland annat sköter om plocklistorna, på vilka man antecknar kabelvindornas storlekar och nummer från Rekas system. Han beställer också transporter för vindorna via Rekas partner Kaukokiito och kör vid behov truck. Onni tog sitt truckkort genast i början av sommarjobbet.

Enligt Onni är arbetet varierat på ett trevligt sätt: ”Ibland är det hektiskt, ibland lugnare. Men man behöver inte stressa i onödan. Jag har tyckt om allt som jag varit med om hittills. Det har varit trevligt att jobba här.”

Onni säger att Reka är en pålitlig arbetsgivare som sköter lönerna i tid och tar hand om sina arbetstagare, bland annat genom att erbjuda företagshälsovård. Han har inte några utvecklingsidéer.

På sommaren ska han resa till Kroatien, men annars ska han jobba för det mesta.

Maria ser sig själv jobba inom tekniken i framtiden

Maria började på Reka i Keuru i mars efter att ha hört att bolaget sökte sommararbetare. Maria arbetar på förpackningslinjen, där hon bland annat packar kablar från större till mindre vindor.  ”Jag tycker om att hela tiden ha något att göra, så att jag inte bara behöver sitta. Så går tiden fortare”, säger Maria.

Maria berättar att man gått genom säkerhetsföreskrifterna åtminstone tre gånger och att de betonas mycket. Hon berömmer också stämningen: ”Alla chefer är trevliga och avslappnade och mycket flexibla. Det är lätt att vara och jobba här.”

I framtiden hoppas Maria, som gått gymnasiet, kunna studera på en teknisk högskola i Tammerfors. Hon är också intresserad av att jobba utomlands, till exempel via ett utbytesprogram.

Rasmus har framför allt uppskattat den avslappnade stämningen

Rasmus började jobba inom provning på fabriken i Hyvinge i början av maj. Han såg en annons på arbetsförmedlingens webbplats och hamnade så på Reka. På hösten efter sommarjobbet ska Rasmus börja på ett vuxengymnasium.

Hans arbete inom provningen innefattar bland annat skalning av kablar samt mätning av spänning. Kablarna görs också klara för transport. Till en början har Rasmus en mer erfaren arbetspartner, men senare på sommaren arbetar han också självständigt. Han anser att introduktionen varit passligt lång och att han kommit väl in i rytmen.

Enligt Rasmus är det bästa med jobbet den lediga och avslappnade stämningen samt diskussionerna med andra arbetare: ”Det har varit jättetrevligt, man får alltid hjälp när man behöver det, och alla är bara så trevliga!”

Elbranschen känns definitivt som min grej, säger Juho

Juho började sin praktikperiod i april och fortsatte sedan som sommararbetare på Reka Kabel i Riihimäki. Han fick via sin familj ett tips om att fråga efter en praktikplats på Reka, och han fick platsen enkelt. På hösten 2023 börjar Juho det sista året av sin grundexamen inom el- och automationsbranschen på Hyria.

På Reka har Juho jobbat mångsidigt inom underhåll och service. Han jobbar alltid som ett team med sin mer erfarna arbetspartner.

”Det bästa är att få göra saker med händerna. Elbranschen känns definitivt som min grej, alla dagar är olika. Jag har fått en positiv bild av Reka; saker blir gjorda, men stämningen är avslappnad”, säger Juho om sin sommar på Reka.

I framtiden intresserar Salla möjligtvis för studier inom produktionsekonomi eller matematik.

Salla har varit på Reka sedan april. Hon letade efter självständigt arbete och kom till Reka via en rekryteringsfirma. ”Jag undrade om det var möjligt att få ett sommarjobb inom kabelbranschen utan examen eller erfarenhet. För fem månader sedan visste jag ingenting om kablar. Om Reka Kabel visste jag det som jag hittade på Google.”

Salla blev student på våren 2023 och tänker nu ta ett mellanår. I framtiden intresserar hon sig möjligtvis för studier inom produktionsekonomi eller matematik. Hon kommer att jobba på Reka Kabel åtminstone till slutet av september.

Salla jobbar med aluminiumtråddragning, vilket innebär tillverkning av olika stora aluminiumtrådar för kablar. Arbetet består mest av att övervaka maskinen och processen men inkluderar även byte av trådserier samt flyttning av spolar, vindor och tunnor. Naturligtvis används särskilda maskiner för lyft, eftersom till exempel trådspolarna väger tiotals kilo. Salla berättar att man gått igenom säkerhetsföreskrifterna noga med de nya arbetstagarna.

Arbetets fysiska krav var något av en överraskning fast det nämndes redan i ansökningsskedet. God fysisk kondition är en fördel, och Salla själv har en lång bakgrund inom fotboll.

Stämningen bland arbetskamraterna är hjälpsam: ”Jag har fått hjälp av alla, och nu efter fem månader börjar jag kunna saker själv. Det finns säkert mycket att förbättra i mina egna arbetssätt, men man lär ju sig med tiden.”

”Jag har tyckt om arbetet, det är väldigt olikt min tidigare arbetsbakgrund. Jag har tyckt om att jobba i skift eftersom jag kunnat njuta av sommaren då jag har ledigt”, fortsätter Salla.